Disfunció mandibular
Són moltes les persones que pateixen de l’articulació que uneix la mandíbula amb el crani, anomenada articulació temporomandibular o ATM.
Clínicament es tradueix en algun d’aquests símptomes: mal de cap i coll, mal d’orella, cefalees, dificultat en la masticació i fins i tot en la parla. Els sorolls articulars també poden ser un senyal de disfunció d’aquesta articulació, sobretot si apareixen de forma brusca.
La tensió i l’estrès solen ser els factors desencadenants i pot agreujar-se si el pacient a més pateix maloclusió, és a dir, malposició de les dents que no permet un bon encaixament de les mateixes.
El tractament de la disfunció és treball multidisciplinari entre un fisioterapeuta especialitzat en dolor facial, juntament amb un odontòleg i en ocasions un cirurgià maxil·lofacial. Anna Raventós, la nostra fisioterapeuta, porta anys estudiant i treballant en aquesta patalogía tan complexa i alhora tan apassionant per tornar la funció i sobretot el benestar als nostres pacients.
Si creus que pateixes una disfunció articular demana cita. Farem una primera visita d’estudi i exploració funcional per poder diagnosticar-te i assessorar-te en quin és el tractament més adequat.

MÉS INFORMACIÓ?
Estarem encantats d’atendre’t

Quins són els símptomes més comuns?
L’expressió d’aquesta patologia pot ser molt àmplia i poc específica però, els símptomes i signes més freqüents que s’observen en la disfunció mandibular (ATM) són els següents:
- Tensió dels músculs associats a la masticació
- Inflamació i dolor preauricular que pot irradiar cap a l'oïda, l'ull o cap al coll
- Sensació de rigidesa en el coll
- Brunzits en les oïdes
- Espetecs a l'obrir la boca
- Mal de cap
- Aixecar-se de forma habitual amb la mandíbula adolorida
El desgast de les dents no és un signe explícit de disfunció articular però moltes vegades ens indica que una de les causes a tractar és el bruxisme.
És possible que alguns afectats no tinguin cap d’aquests símptomes o els tinguin de forma tan lleu que no hagin estat descoberts pel pacient en si. Són més evidents en casos una mica més greus en què la disfunció ha arribat a dificultar la parla de forma cridanera, complicar la masticació normal d’aliments o ser la causa d’alteracions en la vista o l’oïda.
Per tant, no són problemes de salut dental únicament, és una cosa molt més complexa que cal tractar en la major brevetat possible i amb les teràpies més personalitzades possibles.
Com pot ajudar-te la nostra fisioterapeuta?
A través de diferents sessions de treball Osteopàtic, Teràpia Miofascial, educació somàtica i tècniques d’integració global postural i moviment, donarem correcció a la funció global de l’ATM, així com la capacitat de reduir el dolor Orofacial, cefalees i fins i tot, crani-cervicàlgies, disminuint la fricció mecànica que desgasta el menisc articular i la pròpia articulació témporomandibular, equilibrant les tensions en crani i boca, afavorint processos saludables de moviments de masticació, fonació i afavorint en definitiva la salut bucodental.
Moltes vegades necessitem tractament coadyugant amb fèrules de descàrrega, que són pròtesis d’acrílic preferentment d’ús nocturn, o/i plantejar algun tipus de correcció de la maloclusió dental per millorar la situació i recuperar l’equilibri perdut.
Com a últim recurs, en situacions molt compromeses de dolor crònic, la nostra maxil·lofacial pot plantejar algun tipus d’intervenció quirúrgica pal·liativa.

